Het IFFC is opgericht in 2015 door Arthur de Groot en is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het IFFC vormt de spil van een kennisintensief publiek-privaat netwerk op het gebied van financieel-economische criminaliteit (FEC).
Het is een onafhankelijk initiatief dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid door private partijen is gestart waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met overheid en kennisinstellingen (brugfunctie).
Als platformorganisatie op het gebied van FEC-bestrijding heeft het IFFC een uitgebreid netwerk van publieke en private partijen en kennisinstellingen die samenwerken en elkaar ontmoeten in (onderzoeks)projecten en activiteiten. Het IFFC is branche- en sector-overschrijdend, en zoekt tevens de verbinding met een nieuwe generatie talentvolle professionals.
Het IFFC is gevestigd in Den Haag: de internationale stad van vrede, recht en veiligheid, die zich toelegt op het verbinden van technologie, conflictbeheersing en recht. Als Nederlands kennis- en expertise platform op het gebied van FEC zoekt het IFFC de verbinding met vergelijkbare internationale organisaties.

DATA SCIENCE
AANLEIDING
Data Science en de hieronder vallende technologieën, zijn steeds bepalender in het verkrijgen van inzicht en op basis hiervan de mogelijke preventieve maatregelen en interventies in maatschappelijke vraagstukken, waaronder financieel economische criminaliteit. Daarom heeft het bestuur het besluit genomen op een data science kamer op te zetten als een zinvolle aanvulling op de activiteiten van het IFFC.
DOELSTELLING
Bijdragen aan preventie, detectie en repressie van financieel economische criminaliteit door vanuit de Data Science Kamer samen te werken op het gebied van/om te komen tot:
-
Kennis verzamelen en delen in brede zin;
-
Inzicht organiseren in structuren, systeemfouten, patronen en trends in financieel economische criminaliteit en de ontwikkelingen daarin;
-
Mogelijke oplossingen, interventies en aanpakken formuleren voor gemeenschappelijke vraagstukken;
-
Financiële en reputatieschade voorkomen en/of mitigeren.
ACTIVITEITEN
De activiteiten van de Data Science Kamer kunnen bestaan uit onder meer:
-
Organiseren van periodieke bijeenkomsten met publiek-private partijen, zoals meet-ups, workshops, presentaties, conferenties of het leveren van een bijdrage aan relevante bijeenkomsten
-
Creëren van inzicht op ontwikkelingen en systeemfouten op het gebied van financieel economische criminaliteit door het inrichten en uitvoeren van periodieke, data-gestuurde trendanalyses (trendwatch) op relevante onderwerpen
-
Formuleren van mogelijke vormen van samenwerking in de aanpak van financieel economische criminaliteit;
-
Publicaties;
-
Formuleren van onderzoeksvragen, het ontwikkelen van kaders voor de uitvoering daarvan en deze realiseren.
De Data Science Kamer heeft het project "Ondermijningsmonitor" geïnitieerd.