Het IFFC is opgericht in 2015 door Arthur de Groot en is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het IFFC vormt de spil van een kennisintensief publiek-privaat netwerk op het gebied van financieel-economische criminaliteit (FEC).
Het is een onafhankelijk initiatief dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid door private partijen is gestart waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met overheid en kennisinstellingen (brugfunctie).
Als platformorganisatie op het gebied van FEC-bestrijding heeft het IFFC een uitgebreid netwerk van publieke en private partijen en kennisinstellingen die samenwerken en elkaar ontmoeten in (onderzoeks)projecten en activiteiten. Het IFFC is branche- en sector-overschrijdend, en zoekt tevens de verbinding met een nieuwe generatie talentvolle professionals.
Het IFFC is gevestigd in Den Haag: de internationale stad van vrede, recht en veiligheid, die zich toelegt op het verbinden van technologie, conflictbeheersing en recht. Als Nederlands kennis- en expertise platform op het gebied van FEC zoekt het IFFC de verbinding met vergelijkbare internationale organisaties.
ENQUETE IN VERBAND MET DE VOORBEREIDING NATIONAAL AKKOORD FINANCIËLE VEILIGHEID
Het IFFC zou graag meer informatie willen ophalen bij onze achterban in verband met de voorbereiding Nationaal Akkoord Financiële Veiligheid. Hierbij ontvangt u de link naar onze enquête, maar eerst geven we nog een korte inleidende toelichting.
Verschillende rapporten in 2022
In 2022 zijn verschillende rapporten verschenen waarin samenwerking op het vlak van het voorkomen en bestrijden van financial crime aan de orde is. Veel van deze rapporten hebben betrekking op witwassen. Enkele gaan over de rol van poortwachters en ook de rol van financiële instellingen is beschreven. De toon van de rapporten verschilt en varieert. Sommigen zien in de rapporten de bevestiging dat Nederland goede vooruitgang boekt in de strijd tegen witwassen. Anderen lezen ook kritische kanttekeningen en zien in de gerapporteerde aanbevelingen dat er veel ruimte is voor verbetering.
Mede naar aanleiding van enkele van de in 2022 verschenen rapporten heeft IFFC het initiatief genomen om te komen tot een Nationaal Akkoord Financiële Veiligheid (NAFV). Dit initiatief vindt grondslag in de overtuiging dat er ruimte is om, op creatieve wijze en buiten de gebaande paden om, op zoek te gaan naar wat mogelijk is in de samenwerkingen. In twee verkennende sessies is input opgehaald bij de deelnemers aan deze sessies. De deelnemers zijn werkzaam (geweest) in het werkveld van financial crime. Tijdens het Fraude Film Festival in november 2022 verzorgde het IFFC een interactieve sessie waarin enkele stellingen zijn besproken.
Eensgezindheid over de wens om samenwerking te verbeteren dan wel te intensiveren
Een belangrijke observatie die hieruit volgt is dat de deelnemers veelal eensgezind zijn in het signaleren van zwakheden. Ook zijn de deelnemers eensgezind over de wens om samenwerking te verbeteren dan wel te intensiveren en om uit te gaan van wat (al) mogelijk is. Belangrijke vraag die daarbij wordt gesteld is waarom de samenwerking moeilijk van de grond lijkt te komen en niet altijd als daadkrachtig wordt ervaren. Aan de andere kant waren er ook geluiden dat er veel goede ontwikkelingen zijn en dat bij enkele bestaande initiatieven bijvoorbeeld sprake is van uitbreiding van capaciteit.
We laten deze aspecten terugkomen in de nu volgende enquête.
Enquête
In de verschillende sessies die zijn gehouden hebben wij aangegeven dat we graag meer informatie willen ophalen bij de personen die zich hebben aangemeld. Hierbij ontvangt u onze enquête. Deze bestaat uit vier onderdelen:
Doel: Wat zou het uiteindelijke doel van NAFV moeten zijn?
Terugblik: root causes / analyses (aanvullen op wat we al weten / hebben)
Hoe verder: oplossingen / projectideeën / proces ideeën / welke innovaties benutten / best practices
Randvoorwaarden: wat moeten we organiseren om de weg voorwaarts succesvol te maken?