Het IFFC is opgericht in 2015 door Arthur de Groot en is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het IFFC vormt de spil van een kennisintensief publiek-privaat netwerk op het gebied van financieel-economische criminaliteit (FEC).
Het is een onafhankelijk initiatief dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid door private partijen is gestart waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met overheid en kennisinstellingen (brugfunctie).
Als platformorganisatie op het gebied van FEC-bestrijding heeft het IFFC een uitgebreid netwerk van publieke en private partijen en kennisinstellingen die samenwerken en elkaar ontmoeten in (onderzoeks)projecten en activiteiten. Het IFFC is branche- en sector-overschrijdend, en zoekt tevens de verbinding met een nieuwe generatie talentvolle professionals.
Het IFFC is gevestigd in Den Haag: de internationale stad van vrede, recht en veiligheid, die zich toelegt op het verbinden van technologie, conflictbeheersing en recht. Als Nederlands kennis- en expertise platform op het gebied van FEC zoekt het IFFC de verbinding met vergelijkbare internationale organisaties.

FORENSISCHE ACCOUNTANTS
Er lijken veel misverstanden te bestaan over hetgeen er speelt binnen de controlepraktijk. Door de recente fraudeschandalen worden kritische vragen gesteld aan het adres van de openbare accountant, onder andere gericht op het voldoende identificeren van risico's. Het doel is mede om controlerende en adviserende accountants, niet gespecialiseerd in fraudeonderzoeken, aanknopingspunten te kunnen bieden over bijvoorbeeld het herkennen van fraudesignalen.
Daarnaast is de rol en positie van een forensisch accountant in het verleden onvoldoende duidelijk gebleken, zoals blijkt uit de tweede kamervraagstukken in 2013. Wanneer schakel je een forensisch specialist in? En hoe verhoudt de positie van een forensisch accountant zich tot een advocaat?
Het IFFC heeft mede naar aanleiding van vorenstaande problematiek de Kamer Forensische Accountants opgericht. Periodiek komen ervaren accountants, werkzaam in het forensische werkveld, bijeen om te discussiëren over vraagstukken waar zij in de praktijk tegen aan lopen en zorg te dragen voor gelijke belangen tussen de forensische accountants. Hiervoor werkt de Kamer eveneens nauw samen met het NBA om vigerende wet- en regelgeving waar nodig te verduidelijken cq aan te passen. Momenteel houdt de Kamer zich onder andere, samen met afgevaardigden van de Expertgroep Fraude en het Adviescollege voor Beroepsreglementering, bezig met het leveren van input voor een herziening van een praktijkhandreiking.