Het IFFC is opgericht in 2015 door Arthur de Groot en is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het IFFC vormt de spil van een kennisintensief publiek-privaat netwerk op het gebied van financieel-economische criminaliteit (FEC).
Het is een onafhankelijk initiatief dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid door private partijen is gestart waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met overheid en kennisinstellingen (brugfunctie).
Als platformorganisatie op het gebied van FEC-bestrijding heeft het IFFC een uitgebreid netwerk van publieke en private partijen en kennisinstellingen die samenwerken en elkaar ontmoeten in (onderzoeks)projecten en activiteiten. Het IFFC is branche- en sector-overschrijdend, en zoekt tevens de verbinding met een nieuwe generatie talentvolle professionals.
Het IFFC is gevestigd in Den Haag: de internationale stad van vrede, recht en veiligheid, die zich toelegt op het verbinden van technologie, conflictbeheersing en recht. Als Nederlands kennis- en expertise platform op het gebied van FEC zoekt het IFFC de verbinding met vergelijkbare internationale organisaties.

INTERN ONDERZOEK & WAARHEIDSVINDING
Met de term ‘intern onderzoek’ wordt een toedracht- en/of feitenonderzoek bedoeld naar aanleiding van een (mogelijke) misstand of een incident dat in opdracht van de raad van commissarissen of de directie van een organisatie wordt uitgevoerd dat leidt tot een rapport van feitelijke bevindingen om daarop een oordeel of beleid te baseren. Een dergelijk rapport kan onderdeel gaan uitmaken van een juridische procedure en als zodanig extern worden gebruikt. Interne onderzoeken kunnen worden verricht door interne functionarissen, maar bijvoorbeeld ook door advocaten of accountants.
Het verrichten van adequaat onderzoek en waarheidsvinding is van belang voor zowel het blootleggen van financieel-economische criminaliteit als voor het treffen van (nog betere) preventieve maatregelen. Deze multidisciplinaire kamer zal hier vanuit het IFFC een bijdrage aan leveren.
Doel van de kamer is het vergaren en uitwisselen van kennis en ervaring over de uitvoering van interne onderzoeken, inclusief de rapportage in een intern onderzoek.
Tijdens de oprichtingsbijeenkomst van deze kamer is het rapport “Nieuwe inzichten in Intern Onderzoek” gepresenteerd naar aanleiding van een verkennend onderzoek dat is gedaan naar de wijze waarop financieel economische incidenten of signalen worden gemeld en afgehandeld binnen organisaties.
De presentatie en de discussie die daarop volgde hebben geleid tot een inventarisatie van onderwerpen waar de Kamer zich in eerst instantie op zal focussen.
Het is de bedoeling dat aan de hand van concrete vraagstellingen de Kamer met zekere regelmaat met adviezen en aanbevelingen komt die kunnen bijdragen aan een verbetering van de wijze waarop intern onderzoek wordt verricht en aangestuurd.
In 2019 publiceerde de kamer "Aandachtspunten Intern Onderzoek" - Deze brochure is bedoeld voor onderzoekers en hun opdrachtgevers om richting te geven aan te verrichten werkzaamheden om te waarborgen dat de gebruikers van de uitkomsten van onderzoek kunnen vertrouwen op het gevolgde onderzoeksproces.