Het IFFC is opgericht in 2015 door Arthur de Groot en is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het IFFC vormt de spil van een kennisintensief publiek-privaat netwerk op het gebied van financieel-economische criminaliteit (FEC).
Het is een onafhankelijk initiatief dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid door private partijen is gestart waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met overheid en kennisinstellingen (brugfunctie).
Als platformorganisatie op het gebied van FEC-bestrijding heeft het IFFC een uitgebreid netwerk van publieke en private partijen en kennisinstellingen die samenwerken en elkaar ontmoeten in (onderzoeks)projecten en activiteiten. Het IFFC is branche- en sector-overschrijdend, en zoekt tevens de verbinding met een nieuwe generatie talentvolle professionals.
Het IFFC is gevestigd in Den Haag: de internationale stad van vrede, recht en veiligheid, die zich toelegt op het verbinden van technologie, conflictbeheersing en recht. Als Nederlands kennis- en expertise platform op het gebied van FEC zoekt het IFFC de verbinding met vergelijkbare internationale organisaties.

GEDRAGSBEÏNVLOEDING
Aanleiding voor het onderzoek
Belangrijke conclusie uit de survey van 2017 is dat de aanpak zich nog meer zou moeten richten op preventie, innovatie en op het (veranderende) consumentengedrag.
Het onderzoek
In de verzekeringsbranche wordt in toenemende mate aandacht gevraagd voor preventie en het gedrag van consumenten bij het bestrijden van verzekeringsfraude. Bij verzekeraars is de indruk dat er sprake is van een toenemende claimcultuur (gemak, aantal en omvang van schadeclaims). En daarmee ook gelegenheidsfraude.
Gelegenheidsfraudeurs zijn niet vooraf gericht op het plegen van fraude, maar laten zich in een situatie bevinden waarin het moeilijk blijkt om geen fraude te plegen, dan wel zeer makkelijk is om wel fraude te plegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het indienen van een (meestal werkelijk bestaande) claim, waarbij zij in de verleiding komen deze niet naar werkelijkheid op te geven. Gelegenheidsfraudeurs zijn voor verzekeraars lastig preventief te detecteren. Deze mensen sluiten immers een verzekering af met goede intenties. Pas wanneer ze bezig zijn met het indienen van een schadeclaim komen ze in de verleiding om feiten te verdraaien zodat de claim (alsnog) onder de dekking van een polis valt of om het schadebedrag te verhogen. Het gaat in deze gevallen meestal niet om grote bedragen maar wel om grote aantallen. Dit heeft daarom veel impact op verzekeraars en uiteindelijk op de hoogte van de schadelast en dus de premie. De goede klant wordt dan de dupe van de frauderende klant en dit is wat je als maatschappij echt niet wilt.
De klant is zich niet altijd bewust van het feit dat zijn handelen als fraude kan worden aangemerkt. Ook de gevolgen van fraude en maatregelen die verzekeraars nemen zijn de klant niet altijd bekend en kunnen erg veel impact hebben. Ook de verzekeringsmaatschappij heeft de verantwoordelijkheid er alles aan te doen om de klant te weerhouden tot het maken van fouten, de klant niet te snel als mogelijke fraudeur te bestempelen en om het plegen van fraude zo veel mogelijk te voorkomen.
Wetenschappelijk literatuuronderzoek
De Kamer heeft een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd naar (verzekerings)fraude, gedragsbeïnvloeding door middel van interventies. Doel van dit onderzoek was
inzicht krijgen in de gehanteerde wetenschappelijke methoden en de resultaten van (eerder) uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek en deze inzichten gebruiken voor het ontwerpen van (gedrags)interventies.
Wetenschappelijk panelonderzoek
Vervolgens wordt een representatieve steekproef uitgevoerd onder de volwassen Nederlandse bevolking om te achterhalen in hoeverre Nederlanders geneigd zijn of zich hebben ingelaten met verzekeringsfraude en wat daar de belangrijkste voorspellende factoren van zijn. Om daarbij de oorzaken en de gevolgen enigszins te kunnen ontrafelen, zal een herhaalde meting worden uitgevoerd. Om op een gefundeerde wijze keuzes over de opzet van effectieve interventies en campagnes mogelijk te maken, lijkt het van groot belang om de belangrijkste motieven voor verzekeringsfraude in kaart te brengen.
Pilot
Nadat de interventies zijn ontworpen zullen de interventies worden getoetst en zal het effect van hiervan worden gemeten in claimprocessen bij verschillende verzekeraars
Doel van het onderzoek
Het onderzoek dient inzicht te geven in de maatschappelijke norm ten aanzien van verzekeringsfraude: welk deel van de bevolking laat zich in met deze vorm van fraude en welk deel staat daar niet onwelwillend tegenover. Het onderzoek dient inzicht te geven in de belangrijkste voorspellers van verzekeringsfraude. Daarbij zal worden nagegaan in hoeverre omgevingsinvloeden en individuele motieven een rol spelen bij de norm ten aanzien van verzekeringsfraude. Tot slot dient het onderzoek richting te geven voor de opzet van campagnes of de aanpassingen in de procedures gericht op het minimaliseren van verzekeringsfraude.
Planning
Voorlopige planning
December 2020: Afronding literatuuronderzoek
Maart 2021: Afronding Panelonderzoek
Vanaf juli 2021: Uitvoeren van pilots
Eind 2021/Begin 2022: Analyse van onderzoeksresultaten
Begin 2022: Rapportage en Publicatie/Communicatie